Before Sunset

Filmul asta este cred cel mai static film pe care l-am vizionat in ultima vreme, dar cu toate asta ma face sa vreau sa schimb ceva din trecut (daca as putea).

Dat fiind faptul ca este continuarea unui film din 1995 in care actorii (Ethan Hawke si Julie Delphy) fac cam aceeasi chestie, adica vorbesc in timp ce se plimba prin Vienna, nu prea am cum sa fac o comparatie, pentru ca pe ala nu l-am vazut.

Tema filmului este, ca in o groaza de alte filme americane, ce ar insemna o alta sansa alaturi de persoana la care ai tinut. Dar, spre deosebire de toate dramele sau comediile romantice care in 90% din cazuri ma cam lasa rece (prea multe clisee si acelasi final stereotip), intalnirea celor doi are loc dupa 9 ani de zile. Jesse (Ethan Hawke) se afla in Paris la lansarea cartii sale, in care romantizeaza mai mult sau mai putin experienta sa personala pe care a avut-o alaturi de Celine (Julie Delphy) acum 9 ani. Soarta face ca cei doi sa se intalneasca in acea librarie, iar cei doi au ocazia sa se redescopere in cele cateva ore pana cand va decola avionul lui Jesse.

Ceea ce mi-a placut destul de mult este ca filmul are o actiune ‘real-time’, adica timpul in care se desfasoara povestea este acelasi cu durata filmului, chiar daca tot ce fac este sa se plimbe pe strazile Parisului in timp ce discuta (cadre foarte lungi si inteligent facute, datorita steadicam-ului). In ora in care cei doi au ocazia sa vorbeasca, afla ca regretul de a fi ratat sansa de a fi impreuna este la fel de mare ca si acum 9 ani, iar problemele prin care trec fiecare nu i-a facut sa uite lucrul asta. Deasemenea, cei doi ajung la concluzia ca sansa de a fi cu cineva care conteaza cu adevarat apare doar de cateva ori in viata si, de cele mai multe ori, reusesti sa o vezi abia dupa ce a trecut pe langa tine.

Finalul mi se pare foarte bine ales, caci nu e stereotip, nu introduce un happy-ending in care toata lumea va trai fericita pana la adanci batraneti, ci este destul de ambiguu cat sa dea savoare intregii ore in care oamenii astia nu fac altceva decat sa discute, dar destul de bine conturat cat sa nu te faca sa te simti ca ai pierdut vremea degeaba.

Ca veni vorba, cred ca o sa am putina treaba… trebuie sa dau un telefon. Iar daca asta n-o sa ajute cumva, o sa ma apuc sa scriu o carte, si peste 9 ani (sau mai putin) poate ca asta va face diferenta.

5 thoughts on “Before Sunset”

  1. Diaogurile lor te cam pun pe ganduri..cel putin pe mine m-au pus:) oricum mi se pare mult mai verosimila povestea decat restul filmelor “romance”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s