Pandora: The Jesus Incident

In istoria literaturii exista cateva nume de autori care au realizat opere care definesc un anumit gen. Frank Herbert este unul din aceste nume, seria Dune fiind una din cele mai aclamate si mai cunoscute carti SF de pana acum. Cu o actiune care se cladeste monumental pe niste baze bine definite (ecologia planetei Dune, religia inspirata de mahomedanism), cartile nu pot fi comparate cu filmele realizate dupa ele, acestea fiind doar imitatii vagi.

Herbert nu a scris insa doar aceasta serie, asa cum Tolkien a muncit aproape exclusiv la lumea cladita de el. Pandora este trilogia scrisa de el impreuna cu Bill Ransom, si daca nu este nici pe departe atat de celebra ca Dune, este cu siguranta la fel de complexa.
Povestea din ciclul Pandoran se bazeaza pe o nuvela anterioara a lui Herbert, care se refera la proiectul de a da nastere inteligentei artificiale a unei nave cosmice care se indrepta catre sistemul Tau Ceti.

In Pandora: Incidentul Iisus, nava care a capatat constiinta a sosit in acel sistem, oprindu-se pe orbita Pandorei, o planeta compusa in mare parte din oceane. Aici Nava da nastere unui nou destin pentru omenire, proclamandu-se ca divinitate si cerand oamenilor sa se hotarasca asupra modului in care o vor adora.
Viata colonistilor de pe planeta nu e deloc usoara, caci pe langa pericolele mortale de pe suprafata planetei, trebuie sa faca fata si problemelor generate de disputa credintei.

Raja Flattery, unul din oamenii care au contribuit initial la crearea constiintei Navei, este trezit din somnul criogenic de catre aceasta. Raja afla de la nava ca umanitatea nu va putea evolua pana cand oamenii nu se vor hotari cum trebuie adorata nava, iar daca nu afla raspunsul la aceasta enigma, Nava isi va pierde speranta in rasa umana si ii va lasa sa piara. Misiunea lui Raja il va purta pe suprafata planetei, unde va trebui sa examineze algele din oceane si sa descopere o potentiala forma de inteligenta extraterestra.

Frank Herbert isi arata o grija speciala fata de ecologia lumii careia ii da viata, Pandora fiind oarecum opusul Dunei, o planeta acoperita aproape in intregime de apa – ca o parabola a nasterii vietii in acest mediu.
Interesul pentru religie este cu atat mai puternic in ciclul Pandoran, fiind un model realizat dupa Noul Testament, care prezinta nevoia crestinismului in credinta, miracol si sacrificiu.

Pandora: Incidentul Iisus nu este o carte usoara, intrucat asemanarile fata de Biblie nu sunt deloc intamplatoare si cer o meditatie asupra subiectului, insa raspunsul la intrebarea Navei poate fi insusi miezul credintei.

One thought on “Pandora: The Jesus Incident”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s