Generalul in labirintul sau

Oamenii isi petrec viata in labirinturi. Daca scapa de acolo si nu gasesc alt labirint, isi construiesc unul.
Suntem ceea ce face viata din noi si niciodata nu putem fi vazuti de altii asa cum ne-am dori. Generalul isi dadea seama, la final, ca visurile si durerile sale se apropie de sfarsit, fapt care il facu sa se intrebe cum naiba o sa mai iasa din labirintul asta.

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Ponte Palacios y Blanco, pe scurt Simon Bolivar a fost unul din cei mai mari generali ai Americii de Sud, cel care a instaurat independenta fata de Spania in Bolivia, Panama, Columbia, Ecuador, Peru si Venezuela.
Vazut drept un adevarat eliberator in aceste tari, Bolivar si-a urmat visul si destinul, acela de a realiza o confederatie de state care sa inglobeze intreg continentul sud-american. Situatiile politice l-au determinat sa-si realizeze visul, acela de a vedea o America unificata, prin a deveni dictatorul acesteia. Doi ani mai tarziu avea sa renunte la presedentie pentru a pleca intr-un exil in Europa. A murit bolnav de tuberculoza inainte de a parasi America de Sud.

Marquez pune in scena ultimele luni de viata ale generalului Simon Bolivar si calatoria acestuia pe fluviul Magdalena pana la Cartagena, de unde urma sa porneasca in exil.
Alaturi de realitatea istorica bine cunoscuta, Marquez dezvolta firul vietii a omului Bolivar, care in ultima sa calatorie rememoreaza pe parcurs intreaga sa aventura prin America de Sud.

Renuntand la dictatura pe care o impusese din pricina presiunilor si a urii populatiei, generalul este puternic umanizat datorita traseului sortii sale. La numai douazeci de ani isi pierduse sotia, eveniment dramatic care a generat, in mare masura, viata sa prin America de Sud. Marea putere sta in forta iubirii, spuse el. Nu s-a recasatorit niciodata.
Vaduvit de visurile unei Americi unificate, Bolivar a parasit puterea in plina dizgratie, bolnav si urat de oamenii pe care i-a eliberat si pentru care a vrut sa realizeze o soarta mai buna.

Trairile, ambitiile, gandurile, amintirile si suferintele Generalului se converg impreuna in drumul sau catre trecerea in nefiinta, iar omul va vedea atunci labirintul pe care acestea l-au creat in jurul sau.
Gabriel Garcia Marquez si-a dorit si a reusit sa portretizeze ultima calatorie a generalului Simon Bolivar pe fluviul Magdalena, realizand o lucrare in care istoria se completeaza cu fictiunea pentru a da viata destinului celui mai celebru general din America Latina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s