Jarvis Cocker – Jarvis

Ma indoiesc ca ati auzit de Jarvis Cocker, pentru ca pana acum o luna nici eu nu stiam cine e si ce face. Dar daca sunteti cei mai mari fani ai lui/il iubiti la nebunie/nu puteti trai fara, el imi pare rau.

S-ar putea sa fi auzit totusi de Pulp, formatia lui, care canta un pop-rock influentat de disco, inca din 1978. Istoria formatiei e destul de tragica totusi, pentru ca pana prin 1991 nu au avut nici un fel de succes. Totusi nu s-au lasat descurajati si au continuat, versurile lui Jarvis alunecand vertiginos spre tragic si problemele clasei muncitoare, in timp ce membrii formatiei impodobeau scena cu hartie igienica.
Dar in 1992 lanseaza Do You Remember the First Time?, si deodata Jarvis apare la televizor din orice pozitie. Britpop-ul decoleaza ca o racheta spatiala, si totul se naruie glorios prin 1996. In 2002 cei de la Pulp iau o pauza, si Jarvis canta intr-o formatie numita Relaxed Muscle, impreuna cu colegul lui Richard Hawley.

In 2006 Jarvis lanseaza Running the World, pe internet, melodie care mai tarziu avea sa apara pe OST-ul filmului Children of Men, ocazie cu care aveam sa aflu si eu de muzician. Running the World e mai mult o refulare sociala decat o melodie pop, deoarece dupa cum spun si versurile: “Bluntly put, in the fewest of words:/ Cunts are still running the world”.

Din acel moment lumea a intrat in trepidatie, banuind ca Jarvis ar putea sa scoata un album solo, si nu au trepidat degeaba.
Pe 13 noiembrie Jarvis Cocker a lansat albumul sau de debut solo, numit simplu Jarvis, sau The Jarvis Cocker Record. Din pacate istoria sumbra a formatiei Pulp se pare ca nu-l paraseste pe artist, albumul oprindu-se undeva pe la mijlocurilor topurilor britanice, inainte sa dispara cu totul. Ceea ce este pacat pentru ca avem de-aface cu unul dintre cele mai bune albume ale acestui an.

Marea revenire nu incepe foarte promitator, instrumentalul neremarcabil The Loss Adjuster (Excerpt 1) fiind urmat de Don’t Let Him Waste Your Time, cantec pe care Jarvis l-a scris pentru albumul lui Nancy Sinatra din 2004. Din pacate e un cantec mult mai potrivit pentru Sinatra decat pentru Cocker, si desi nu e rau, nu e chiar un inceput remarcabil.

Dar toate aceste lucruri devin neimportante odata ce incepe a treia melodie. Black Magic suna ca ceva ce ar fi cantat Lou Reed in vremurile de glorie ale celor de la Velvet Underground. O chitara electrica foarte agresiva, clopote pe fundal, si un refren clasic in stil “Yeah yeah yeah” duc melodia undeva in epoca de glorie a rock ‘n roll-ului. “Black magic that blows your mind away/ And takes it somewhere that you want to stay”

Heavy Weather e o metafora foarte frumoasa (“Stormy weather always makes me think of you /And watch out ’cause the storm is coming through”). Disney Time e o intoarcere nostalgica in timp alaturi de un pian trist, iar Fat Children un cantec despre revolta sociala si violenta in randul tinerilor.

Baby’s Coming Back to Me incepe cu o zi insorita, copii care se joaca si radioul care canta piesa lui favorita. Totul e perfect mai putin lipsa iubitei lui, Baby, a carui intoarcere e
asteptata in refren. Doar ca pe masura ce cantecul merge inainte devine dureros de clar ca Baby nu se mai intoarce.

I Will Kill Again e o intoarcere la clasicul Pulp, la versurile despre problemele clasei muncitoare si moartea tuturor iluziilor. “Don’t believe me if I claim to be your friend, coz given half the chance I know that I will kill again.”

Quantum Theory vorbeste despre un univers paralel, in care romanticul deziluzionat isi cauta refugiul. “Somewhere everyone is happy, somewhere fish do not have bones/ somewhere gravity cannot reach us anymore, somewhere you are not alone”.
Si dupa douazeci de minute de tacere descoperim si Running the World, care vine sa salveze albumul, desi nu este nevoie.

Desi are mari sanse sa te deprime, Jarvis probabil este unul dintre cele mai bune albume ale acestui an, Jarvis Cocker reimpunandu-se ca un poet genial si un muzician talentat. Este unul dintre cele mai bune albume ale acestui an, si eu unul ma bucur ca nu l-am ratat.

Cristi Mitran scrie recenzii muzicale foarte proaste, dar asta nu ar trebui sa va impiedice sa cumparati acest album

Author: Zak

I am a (unemployed) freelance journalist / rockstar, living in Bucharest, with a supernatural entity called kitty. I write things, and when I don't I usually sit in a cafe and recall my part in the Crimean war. I kick ass in the morning and take names in the evening, and sometimes chew bubblegum, but I'm all out of gum now. I am also an international online hockey player, famous argentinian polo champion, and football manager hall of famer. I can fly.

2 thoughts on “Jarvis Cocker – Jarvis”

  1. Cronica mi se pare complet paralela cu realitate, dezlanata si intr-un limbaj de lemn tip CAP & Caminul cultural Zbantu de Jos. Noroc cu precizarea de la sfarsit. No offense, dar am ascultat albumul si are vagi legaturi cu ce scrie mai sus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s