Pandora: The Lazarus Effect

Daca tot am scris despre prima carte din seria asta, si cum nu vreau sa las o treaba neterminata, am de gand sa zic cate ceva si despre celelalte doua carti. Aici Efectul Lazar.
Dupa ce am fost introdusi in universul Pandoran prin Incidentul Iisus (despre care poti sa citesti aici), Frank Herbert continua sa dezvolte acest univers meticulos creat, care la prima vedere pare atat de similar cu planeta Dune, dar despre care nu se poate spune ca exista o legatura stricta.

In cele cateva sute de ani de haos care au urmat Incidentului Iisus, planeta si locuitorii ei au avut de suferit de pe urma schimbarii. Nava a parasit orbita, lasand in urma mitul ei si credinta din oameni. Disparitia algelor a dus la un colaps care a generat scufundarea maselor de pamant, iar intreaga suprafata planetara este acoperita de ape. Celelalte specii au fost nevoite sa se adapteze. La fel si omenirea.

Oamenii s-au divizat in doua comunitati. Pe de o parte se afla Insularii – rezultatele experimentelor genetice intreprinse de catre Jesus Lewis, un personaj dilematic si cu o incarcatura simbolistica deosebita, din Incidentul Iisus (am mentionat pana acum de el?)
Acesti mutanti traiesc pe niste insule organice care plutesc pe suprafata oceanului planetar si au reusit sa-si creeze din materie organica majoritatea lucrurilor necesare supravieturii. Ei au ramas totusi o comunitate saraca ce se confrunta constant cu pericolele Pandorane.
Cea de-a doua comunitate umana este cea a Tritonilor. Acestia traiesc in orase subacvatice si au un oarecare dispret fata de diformitatile mutantilor, cu toate ca Tritonii vor accepta Insulari care au mutatii insesizabile.

Situatia intre cele doua comunitati nu sta prea grozav, mai ales ca Tritonii planuiesc sa readuca algele in oceane si sa se foloseasca de ajutorul acestora pentru ridicarea maselor de pamant din adancurile marii. Chiar daca acest lucru pare bun pentru toata lumea, uscatul reprezinta un pericol mortal pentru uriasele insule plutitoare. Daca adaugam si sentimentele si culturile contradictorii dintre cele doua grupuri, atunci totul poate deveni un conflict pentru supravietuire.

Cele doua civilizatii vor trebui sa gaseasca calea pentru intelegere inainte de a se inalta catre Nava si misterele pe care le-a lasat pe orbita si nu numai.
Implicatiile religioase sunt vii si in aceasta carte in care mitul lui Noe este ridicat in stele, Frank Herbert reuseste sa incarce fiecare titlu din serie cu o simbolistica puternica.
Nu spun cine va juca rolul lui Lazar din povestea biblica, insa va voi dezvalui faptul ca Efectul Lazar mi s-a parut o carte mai bine structurata si mai incitanta decat Incidentul Iisus. Intr-un fel, Herbert pare sa fi pregatit scena pentru Efectul Lazar si ceea ce urmeaza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s