Despre dragoste si alti demoni


Despre dragoste si alti demoni face parte din categoria romanelor scurte ale lui Marquez care au iesit la lumina in ultimii ani, si care au fost criticate oarecum datorita scaderii progresive a numarului de pagini ale fiecaruia.

Ceea ce nu are insa nici o legatura cu numarul de pagini este povestea in sine, inspirata dintr-o relatare adevarata si transformata prin realism magic in fluxul incarcat si pe alocuri tragic al unei povesti de dragoste nerealizabile.

Fundalul realist al povestii se regaseste in prefata, unde autorul ne face relatarea stirii gazetaresti pe care acesta trebuia sa o faca la o manastire din Columbia. Acolo a asistat la scoaterea ramasitelor lumesti ale unei tinere, Sierva Maria de Todos Los Angeles, a carei podoaba capilara masura peste douazeci de metri lungime.
Pe baza acestui substrat, Marquez dezvolta o poveste pe care o situeaza undeva la jumatatea secolului al XVIII-lea.

Sierva Maria este singurul copil al lui Don Ygnacio si al Bernardei, fapt care nu o avantajeaza pe tanara, intrucat ambii parinti nu stiu sa se descurce deloc in aceasta postura. Fiind adesea ignorata, micuta Sierva isi petrece timpul in compania sclavilor negri care muncesc la mosia tatalui.
Aceasta situatie face ca atunci cand Sierva Maria este muscata de un caine nimeni sa nu afle de acest eveniment decat dupa ce se vorbeste despre turbarea animalului.

Incercand sa isi salveze fata si dand vina pe ideea unei turbari inexistente pentru faptul ca nu isi intelege copilul, Don Ygnacio isi duce fata la o manastire pentru a o exorciza de demonii care ar fi intrat in ea o data cu muscatura blestemata.
Sierva Maria este neinteleasa in continuare si la manastire, unde maicile sunt convinse ca fata este posedata, pana cand este trimis preotul Cayetano Delaura sa o exorcizeze. Acesta se indragosteste cu repeziciune de ea si devine aproape singurul care incearca sa ii desluseasca misterul si magia.

Dragostea, dorinta, credinta, nebunia, sentimentul de pierdere si durerea se imbina intr-un cadru care face ca acestea sa se lege pana cand nu mai pot fi deosebite cu siguranta unele de celelalte. Gabriel Garcia Marquez reuseste sa raspunda cu stil intrebarii referitoare la care parte din om este mai demonica: trupul sau sufletul?

Am auzit multa lume spunand despre aceasta carte ca nu se ridica la nivelul capodoperelor lui Marquez, cum ar fi Un veac de singuratate sau Toamna Patriarhului.
In memoriile sale, Marquez a spus ca nu a avut o teama mai mare decat aceea de a realiza o opera al carei nivel sa nu il mai poata ajunge vreodata prin alta. In mod oarecum paradoxal, acest lucru s-a intamplat prin romanul Un veac de singuratate.
Cu toate acestea, Despre dragoste si alti demoni este scrisa in cel mai traditional stil marquezian, ce transforma realitatea si o imbraca in haine de poveste, despre o dragoste dulce-amara, despre abandonari, despre neintelegere si despre ingeri si demoni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s