Shaman’s Crossing

Cred ca o carte trebuie sa fie citita in limba care a fost scrisa pentru a fi apreciata asa cum trebuie. Faptul ca nu vorbesc spaniola contrazice aceasta dorinta cu unele dintre preferintele mele literare. Din fericire insa pentru majoritatea dintre noi, engleza nu pune probleme prea mari, iar in librarii se gasesc suficiente carti aduse direct din occident pentru cei interesati.

Robin Hobb este o scriitoare de fantasy care are pana acum la activ trei trilogii terminate si peste 1 milion de copii vandute in toata lumea. Stilul ei a impresionat inca de la inceput prin atentia pentru detalii in universul creat, cat si pentru tehnica relatarii la persoana intai pe care o foloseste mai bine decat in multe carti scrise astfel.

Prin Shaman’s Crossing a inceput cea de-a patra trilogie a sa, intitulata Soldier’s Son Trilogy, care este situata intr-un univers diferit de primele trei, ceea ce nu este neaparat un lucru foarte inspirat.
Chiar daca nu este atat de dezvoltat, cel din Shaman’s Crossing a fost creat cu aceeasi grija pentru detalii. Regatul Gernia a pierdut acum mai bine de douazeci de ani teritoriile de la malul marii, astfel incat noul rege, Troven, a inceput sa impinga frontierele regatului in directia opusa, catre stepele estice. Triburile nomade care traiau in stepe si foloseau o magie misterioasa au fost sistematic infrante, iar cavaleria regelui a dus granitele pana in muntii din estul indepartat.
Situatia generala implica deja clasica rafuiala dintre magie si tehnologie, oamenii din regat aflandu-se in pragul unor dezvoltari stiintifice importante, precum armele de foc, iar pe de alta parte sunt acele triburi ce au fost linistite de armata, care practica in continuare ritualurile si magiile enigmatice.

Povestea urmareste planul narativ al lui Nevare Burvelle, al doilea fiu al unui nobil nou, care, asa cum spune cartea sfanta, este destinat sa fie soldat. Credintele din regat spun ca primul fiu al unui nobil este acela care va mosteni averea familiei, al doilea fiu va manui sabia ca soldat, al treilea fiu va purta roba preoteasca si asa mai departe.
Nevare va urma destinul tatalui, care a fost si el al doilea fiu al unui nobil, dar care a primit pamanturi si titlul de nobil de la regele Troven pentru succesele in campaniile din stepe.

Povestea lui Nevare incepe enigmatic, dar se continua apatic si chiar plictisitor, prezentand in prima parte invataturile primite in copilarie de la mentorii sai si in a doua parte viata sa din primul an in academia regala din capitala Gerniei.
In prima parte, Nevare se confrunta cu un mentor din stepe care il trece printr-o experienta importanta pentru viata tanarului, in urma careia incepe sa aibe niste viziuni.
Dupa ce implineste varsta de 18 ani, Nevare isi continua studiile la academie, unde viata de acolo este impartita de parerile politice pentru nobilii vechi si cei noi.

Hobb are, ca de obicei, un stil fermecator de a scrie, insa povestea este extrem de plictisitoare si se reabiliteaza doar putin la final, cand viziunile lui Nevare incep sa prinda forma. Viata la academie vorbeste numai despre greutatile si nedreptatile intalnite acolo, asa cum se intampla prea des si in viata reala pentru a fi interesant, iar Nevare este indoctrinat pana in punctul in care devine agasant atunci cand isi pune la indoiala onoarea (si asta nu se intampla doar o data).

Pe scurt, cine nu a citit vreodata pe Robin Hobb pana acum ii recomand sa nu inceapa cu aceasta noua trilogie, pentru ca nu vor aprecia adevarata valoare a scriitoarei. Prima sa trilogie, intitulata The Farseer Trilogy este cea mai buna lucrare a ei de pana acum si de recomandat catre oricine citeste acest stil. Cei care au citit Robin Hobb pana acum vor gasi Shaman’s Crossing agreabila per total, in mare parte datorita stilului, dar cu nimic spectaculos in rest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s