behind the wheel of a large automobile

is that fifth gear or what?Cand eram mic petreceam destul timp stand pe balcon si uitandu-ma la masinile care treceau prin spatele blocului. Masini rosii, verzi, albastre si crem, in mare parte dacii. Pe masura ce am crescut au aparut si alte marci, dar, in mod explicabil, culorile au ramas cam aceleasi. Toate acele masini care se plimbau necontenit, fara nici un scop, ma fascinau intr-un fel; imi dadeau impresia ca lumea e un loc mare si misterios.

Dupa aia ne-am mutat si in spatele blocului era doar un parculet, care in timp a devenit doar o parcare. Lumea a inceput sa stea in loc, si cand am ajuns destul de mare sa am carnet deja nu mai era misterioasa, sau mare. Nici masinile nu mai erau atat de fascinante.

***

De obicei, cand ma uit la televizor, ma uit la orice. Cineva ma intreaba daca ma uit la serialul cutare, si eu ii raspund ca ma uit la TOATE serialele. Bine ca ma uit foarte putin.

Intr-o seara am deschis televizorul pe Antena3, cand rula Top Gear. Era o emisiune speciala, in care prezentatorii s-au dus in America, au cumparat masini la mana a doua si le-au condus cateva mii de mile. La un moment dat Clarkson a pus o vaca intreaga pe masina, cu gandul sa faca un gratar. Pe la final erau sa fie linsati de niste taranoi din Louisiana (sau asa ceva).

M-am uitat si saptamana urmatoare la aceeasi ora, si cealalta saptamana, si asa mai departe. Nu credeam ca emisiunile despre masini pot sa fie asa. De regula, aceste emisiuni implica un narator plictisit care citeste din brosura, anuntand cat consuma ultimul model de Renault, in timp ce vehiculul da ture letargice printr-un peisaj idilic.

Top Gear e altfel, pentru ca nu e atat despre masini, ci cat despre cultura din jurul lor. Chiar genericul emisiunii se deruleaza in timp ce pe fundal fratii Allman canta “Jessica”. Degetele lui Duane zboare peste pentatonice si niste masini rosii iau o curba. Dupa aia vocea entuziasmata a lui Hammond ne spune ce o sa se intample in emisiune.

Si, de regula, se intampla ceva in genul asta:


(pentru cei care nu au rabdare sa se uite: Clarkson distruge o Lada, legand-o de doua camioane care pornesc in sens opus).

***

Top Gear a facut din nou masinile sa mearga fara nici un scop, doar pentru a merge si a da impresia ca mai e ceva de facut in lumea asta.

E amuzant, e rapid, e inovativ… e destul de ridicol daca stai sa te gandesti bine.
Like rock’n roll, with cars!

have you seen these men?

Cristi

Advertisements

Author: Zak

I am a (unemployed) freelance journalist / rockstar, living in Bucharest, with a supernatural entity called kitty. I write things, and when I don't I usually sit in a cafe and recall my part in the Crimean war. I kick ass in the morning and take names in the evening, and sometimes chew bubblegum, but I'm all out of gum now. I am also an international online hockey player, famous argentinian polo champion, and football manager hall of famer. I can fly.

2 thoughts on “behind the wheel of a large automobile”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s