(my) brooklyn bridge

Uite ca am tot vorbit zilele astea despre imaginea de mai jos, fara vreo intentie din partea mea.

Acum, daca tot am deschis subiectul Brooklyn Bridge, sa spunem vreo 3 cuvinte (si sa nu uitam ca este unul din simbolurile New Yorkeze).

Brooklyn Bridge a fost cel mai mare pod suspendat la data punerii sale in functiune, in mai 1883. Acesta leaga Brooklyn de Manhattan peste East River, iar in 1964 a fost desemnat ca National Historic Landmark (ca mai toate constructiile din America mai vechi de 100 de ani).

Ca o curiozitate, la o saptamana dupa punerea sa in functiune a aparut zvonul ca podul se va prabusi, fapt care a generat o panica generala pe mijlocul podului, in urma careia au murit striviti 12 oameni (ceea ce spune multe despre frica americanilor de orice).

Cat despre imaginea de mai sus, fotografia a fost facuta din Fulton Park (cel putin asa cred – nu am fost niciodata acolo) in 2003. Este evident o imagine artistica. Pe mine m-a atras stilul de imagine de epoca (in prim-plan piciorul podului, de partea cealalta a raului se vad docurile si undeva in spate cladirile, iar individul de pe banca din fata privitor general ca si noi).

Alte imagini:


Brooklyn Bridge si Manhattan Bridge, 1916. Imaginea e grozava, prin felul in care se intensifica luminozitatea in plan superior astfel incat partea opusa a raului pare in ceata.

Si daca tot am vorbit despre New York, momentan citesc Winter’s Tale, de Mark Helprin. Cartea face parte din acea categorie care ridica orasul (in cazul asta, New York) la rangul de personaj. Ceea ce m-a surprins este faptul ca un scriitor american reuseste sa dea viata unei imagini realiste si nu idealizeaza orasul asa cum s-ar putea specula de la inceput.
Imaginea New Yorkului lui Helprin este aceea pictata in alb negru a unui oras in plina epoca de aur, la inceputul secolului XX, insa e o imagine in care descoperirile tehnologice alterneaza cu elemente ale orasului vechi (gastile din New York, intrarile in porturi etc).

“This was his first city he had ever seen that immediately spoke for itself, as if it had no people and were a system of empty canyons cutting across the desert in the west. The overwhelming mass of its architecture, in which time crossed and mixed, did not ask for attention shyly, like Paris or Copenhagen, but demanded it like a centurion barking orders. Great plumes of steam hundred stories tall, river traffic that ran a race to silver bays, and countless thousands of intersecting streets that sometimes would break away from the grid and soar over the rivers on the flight path of a high bridge, were merely the external signs of something deeper that was straining hard to be.”

Mark Helprin – Winter’s Tale

Alin

14 thoughts on “(my) brooklyn bridge”

 1. “M-ai nimerit” cu postul asta. Ador tot ce e legat de America, in special de New York. Cu siguranta voi citi si Winter`s Tale.

 2. frumos de tot citatul cu felul personal in care NY iti cere atentia!
  Paul Auster are si el o poveste faina despre cladirea podului Brooklyn, in “Fantome” ; pe scurt finalul: “chiar daca Wahington Roebling (cel ce a preluat proiectarea podului dupa moartea tatalui sau) nu a pus niciodata picirul pe pod, acesta se afla deja inauntrul sau, ca si cum, dupa atatia ani, structura aceea crescuse cumva in interiorul trupului sau.”
  o fi adevarata povestea… o fi o legenda dintre cele care traiesc pe langa marile creatii…?

 3. Podul despre care face ai scris este pe afisul unui film drag mie “Once upon in America”, o poveste de prietenie (chiar si intre gangsteri) pe fundalul sonor al comopozitiei lui Ennio Morricone …

 4. Erata la erata: Titlul corect al filmului : Once upon a time in America = un film despre prietenie…
  …si promit sa nu mai scriu…

 5. pentru vasi:
  srie Vasi, nu te lasa! nu ma “bati” la erate si vad ca Alin nu s-a suparat pana acum pe mine! 🙂 iar Cristi e (din ce in ce mai)discret de felul lui! :))

 6. Chiar ca e unul din cele mai misto posturi de pe blogul asta. Congrats. Si ca tot nu am ce face, si ca in Winter’s Tale, cel putin pe la inceput, se face referire si la Brooklyn Heights, uite aici o poza care-mi place mult:

  http://www.brooklynpubliclibrary.org/slideshows/brooklyn_heights/index.jsp?topicid=7

  Are un efect asemanator cu cel pe care l-ai observat mai sus, luminozitatea din stanga face ca orasul sa para ca plutind deasupra cetei.

  Keep up the good work!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s