The Seven Sins

De curand am revazut Se7en, probabil cel mai bun thriller al anilor ’90, si vorbeam cu cineva despre cateva dintre temele filmului. M-am intrebat ce filme am gasi (dintre cele pe care le-am vazut) care sa aiba ca tema unul din cele 7 pacate. In continuare puteti vedea ce am gasit noi.

Greed – este probabil una din temele cele mai usor de regasit prin filme, insa primul care imi vine in minte este The Treasure of the Sierra Madre (1948), in care Bogart realizeaza unul din rolurile sale memorabile. Un alt personaj obsedat de partea materialista este cel interpretat de Alain Dellon in L’Eclisse (1962), iar daca mergem pe acest fir ajungem usor la Wall Street (1987) si la recentul There Will be Blood (2007). Inca un film care exploateaza aceasta tema si pe care l-am vazut recent este The Good, the Bad and the Ugly (1966) – ca si multe altele, insa westernurile nu sunt punctul meu forte.

Lust – si aici ar fi cateva de mentionat, precum Lolita (1962), Malena (2000) – din perspectiva dorintei incontrolabile. The English Patient (1996) – pe care eu il vad ca un film destul de subestimat, ce portretizeaza drumul pe care il urmeaza dorinta si dragostea intr-un moment nepotrivit. A Streetcar Named Desire (1951), pe care insa nu l-am vazut, este unul din titlurile semnificative in acest sens. Tot aici putem include The Dreamers (2003) si American Beauty (1999), desi nu sunt cele mai bune filme din lista.

Gluttony – Ceva mai greu aici, intrucat nu prea exista filme care sa se axeze doar pe aceasta tema, insa nu e greu sa gasim personaje ca tipa obsedata de mancare din Requiem for a Dream (2000), sau pustiul care se scufunda in raul de ciocolata din Charlie and the Chocolate Factory (2005).

Sloth – O alta idee greu de exploatat, daca sarim peste filmele in care cineva vrea sa se imbogateasca jefuind o banca sau ceva asemanator. Ar fi totusi Trainspotting (1996) – un alt film reprezentativ al anilor ’90, unde Renton (Ewan MacGregor) trece prin cateva din placerile vietii cu minim de efort.
Am auzit ca ar mai fi Candy (2006) de pus pe lista, insa nici pe acesta nu l-am vazut.

Pride – My favourite sin. Am putea enumera pana maine filme in aceasta categorie, pornind de la Henry II (Peter O’Toole) din The Lion in Winter (1968), pana la filme care au asta in titlu – Pride & Prejudice (2005).
All About Eve (1950) si Sunset Boulevard (1950) trec prin aceasta tema – doua filme similare ce prezinta partea distructiva a mandriei. Tot la Pride putem incadra titluri ca Babel (2006), Raging Bull (1980), Becoming Jane (2007), sau Philadelphia (1993).

Envy – Aici am putea incepe cu All About Eve, pe care l-am mentionat si mai sus. Deasemenea putem incadra rolul sotului din Dial M or Murder (1954), care planuieste moartea sotiei sale (Grace Kelly) deoarece banuieste ca il inseala. Mai putem enumera aici Atonement (2007), Sense and Sensibility (1995) si Closer (2004) – care ar putea intra si la categoria lust.

Wrath – furia dezlantuita, subiect foarte comun, incat nu o sa ma refer la vreun film de razboi. Cidade de Deus (2002) si Amores Perros (2000) – furia generata de climatul social, sau in cazul primului, violenta care se propaga de la o generatie la alta. Scarface (1983) si Raging Bull (1980) – furia unor personaje – aici cel mai simbolic pentru mine este juratul nr. 3 din 12 Angry Men (1957). Trebuie sa mentionam si Fight Club (1999), care este un film grozav pe atatea niveluri.

Alin

4 thoughts on “The Seven Sins”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s