The Best Years of our Lives

Vorbim despre un film aparut dupa razboi, un film care transmite multe prin scenele sale, un film care ne arata o parte din suferintele pe care le provoaca razboiul in general, chiar si la mii de kilometri distanta, dupa ce s-a sfarsit.

The Best Years of our Lives debuteaza cu imaginea a trei barbati care iau acelasi avion pentru a se intoarce acasa: un sergent de infanterie, un militar din fortele navale si un comandant din fortele aeriene. Toti trei asteapta cu emotie si cu teama momentul cand vor intra pe usa la casele lor si vor fi primiti de cei dragi, fiindca fiecare isi are de purtat propria drama: Homer si-a pierdut mainile in razboi, Al se teme ca nu isi va mai recunoaste familia la intoarcere, iar Fred nu stie ce la ce sa se astepte, din moment ce se insurase la putina vreme inainte de a pleca pe front.

Cu totii am vazut filme de razboi si filme despre suferintele provocate de razboi, insa de putine ori vedem realitatea postbelica atat de sincer prezentata. O vedem in tensiunea umerilor lui Homer, atunci cand calca pentru prima oara pe iarba din fata casei si isi tine rasuflarea pana cand este intampinat de familie, in ochii lui Al, care se teme sa-si cunoasca din nou familia, in cadrul in care Fred se urca in bombardierul dezafectat si isi aminteste de razboi. Atentia regizorului pentru detalii este incredibila, de la trairile interioare ale personajelor pana la atentia acordata fiecarui cadru.

Prestatiile actorilor mi s-au parut lipsite de cusur. Homer pare de la inceput cel mai puternic lovit de soarta, lipsit de maini, privit cu neincredere sau mila de toti cei din jur, insa iubit de catre logodnica sa. Al reprezinta omul intre doua varste, care este nevoit sa se acomodeze cu schimbarea, atat a lumii din jur, cat si a familiei sale. Milly (interpretata de Myrna Loy) este centrul acelei familii, si persoana prin care aceasta a ramas unita. Poate cea mai profunda drama este cea prin care trece Fred. Cel mai inalt rang dintre cei trei, decorat in timpul razboiului pentru curaj si pricepere, Fred se trezeste intr-o lume care nu mai are nevoie de el, care nu apreciaza abilitatile sale din timpul luptelor, si o nevasta care nu il cunoaste si care asteapta cu totul altceva de la el.  In cele din urma, Fred ajunge sa se plimbe intr-un centru de dezafectare al avioanelor de lupta, unde isi gaseste destinul legat de cel al bombardierelor: omul si masina sa de lupta asteapta sa fie retrasi fortat din activitate, insa destinele lor nu se sfarsesc aici.

Povestile celor trei veterani sunt legate inca din momentul in care au luptat in aceeasi batalie fara sa stie unul de celalalt, pana in scena din final,  la nunta lui Homer. Ramanem insa cu acea senzatie de autenticitate intre personaje, cu impresia ca relatiile dintre ele sunt cat se poate de naturale. De aceea cadrul de la final nu il prezinta pe Homer in centru, ci mai degraba pe Fred, singurul care mai trebuie sa isi gaseasca un loc in viitor.

Alin

2 thoughts on “The Best Years of our Lives”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s