Moartea lenta a Lucianei B.

Nu auzisem niciodata de Guillermo Martinez, asa ca am luat aceasta carte de pe raft mai mult sau mai putin la nimereala, fara sa stiu la ce sa ma astept (da, toate sunt extraordinare in textele de pe coperta).

Firul narativ e destul de simplu – povestea este vazuta din perspectiva unui scriitor argentinian de succes oarecum moderat, care primeste intr-o zi un telefon de la respectiva Luciana B., o tanara pe care o cunoscuse cu zece ani in urma. Scriitorul avusese un accident (mana rupta), asa ca a primit sfatul de a-si termina romanul la timp cu ajutorul unei fete, careia sa ii dicteze textul. Fata (Luciana B. – o studenta de 20 de ani) lucra deasemenea pentru Kloster, un scriitor mult mai apreciat decat naratorul povestirii.

Kloster era un fel de rock&roll writing superstar in Argentina, sau asa ceva, un individ ascuns care se arunca atat de adanc in febra scrisului, incat nimeni nu stia daca exista in realitate, dar care avea succes dupa succes cu ceea ce publica. Trebuie mentionat totusi ca acest Kloster scria in general romane politiste si ca era plecat din oras, ceea ce ii dadea Lucianei posibilitatea de a lucra cu naratorul nostru.

Luciana il contacteaza deci dupa aproximativ zece ani pentru a-i cere ajutorul. Ceea ce vede scriitorul este insa foarte diferit de imaginea Lucianei din tinerete – arata macinata de griji si suparari, si are o poveste cutremuratoare de spus. De-a lungul anilor, logodnicul, parintii, fratele, i-au murit in conditii extrem de ciudate – iar Luciana este convinsa ca in spatele acestor morti aparent accidentale se afla Kloster.

Despre Kloster putem spune ca a avut si el seria lui de tragedii dupa ce a rupt legatura sa cu Luciana (in urma unui scandal si al unui proces). Aceste tragedii au provocat insa o schimbare in Kloster – din scriitorul reclusiv se transforma intr-un animal social, la fel de writing superstar ca si inainte, dar cu priza la mai multe femei probabil.


Cam asa ceva.

Asadar scriitorul nostru are de ales intre a o crede pe Luciana si a o crede nebuna de legat, insa ambele variante par posibile – atat ca niste accidente, cat si ca o serie de crime razbunatoare. Naratorul este induplecat totusi sa il ‘infrunte’ pe Kloster intr-o discutie directa despre Luciana.
Desi pare simpla, istoria Lucianei este interesanta si bine scrisa, insa finalul este oarecum previzibil, si cam dezamagitor – Martinez simte nevoia de a incheia toate socotelile si a impacheta totul frumos, cu funda in varf. Eu unul as fi preferat un final mai ambiguu, mai ales ca are si un element de supranatural undeva pe acolo.

Alin zice…

Poveste: 3/5
Structura: 4/5
Stil: 4/5
Limbaj: 3/5
Total: 14/20

Edit: Aproape am uitat sa mentionez coperta de la Humanitas – mi s-a parut dpdv cromatic in ton cu povestea, iar tanara de pe coperta ar putea semana cu imaginea Lucianei din roman.

Alin

4 thoughts on “Moartea lenta a Lucianei B.”

  1. Comentariu sters!

    Motiv: fac reclama la carte, nu vreau sa se faca reclama gratuita la mine pe blog si pentru site-uri care vand carti (eu ce castig?)

    (Alin)

  2. Aseara am terminat si eu cartea. M-am amuzat copios la recenzia asta. Bine, faptul ca ai scris amuzant nu inseamna ca ai scris mai putin bine, remarcam doar. Si ai dreptate cu sfarsitul. Cartea avea potential, chiar nu imi pare rau ca am citit-o, dar parca as fi vrut sa continue putin pe firul ala de nebunie si pseudoparanormal pe care pornise.

  3. Sunt partial de acord cu tine. Tocmai am terminat de citit cartea, din care m’a impresionat elocinta lui Kloster si mi’a placut, cred, si stilul melancolic si enumerator al naratorului, pe care l’am intalnit si in povestirile lui Borges, putin si la garcia marquez. Elementul de supranatural a fost cam lasat in aer si, insuficient explicat sau tematizat, face sfarsitul sa fie cam prost. In afara de Kloster, personajele sunt destul de lipsite de substanta, si probabil suna naiv, de trasaturi morale clare. Din punctul asta de vedere imi plac mult mai mult personajele lui Goebel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s