A Christmas Special – Part 2

The Man Who Came to Dinner (1942)

The Man Who Came to Dinner este cu siguranta un titlu neobisnuit printre filmele despre care am ales sa scriu in aceasta perioada. La fel ca si in The Shop Around the Corner, Craciunul reprezinta aici imaginea de fundal (dar nu trebuie ignorat). Filmul este insa o farsa, dupa cum o sa detaliez in cele ce urmeaza.

Trebuie spus totusi ca este genul de poveste care in ziua de azi pare usor imbatranita. Scenaristii au nascocit un protagonist inspirat din personalitatea unui critic al vremii, cu personaje secundare bazate pe actrite de teatru sau scenaristi de pe atunci. Sigur, nu trebuie sa stii cine a fost Alexander Woollcott sau Noel Coward ca sa apreciezi povestea, insa aici se adauga cateva glume si referinte care lasa privitorii de astazi scarpinandu-se in cap. Aceste mici detalii dau filmului un aspect usor ‘tocit’ atunci cand este privit in ansamblu.

Asadar, aceasta farsa are un scriitor/lector/critic/socialit elitist de rang international in persoana lui Sheridan Whiteside, ce cade si isi rupe soldul pe scarile inghetate ale unui om de afaceri dintr-un mic orasel. Whiteside, omul care venise sa ia masa de pranz doar ca o favoare catre altcineva, este fortat sa ramana astfel in casa familiei Stanley pentru mai multe saptamani.
Capricios, rautacios si acid, Whiteside considera ca pana si prezenta sa in acest orasel este sub nivelul sau, si deci isi face un scop din a face cat mai mizerabila viata persoanelor din jur. Intr-un ritm cat se poate de ametitor, Sheridan Whiteside pune stapanire pe casa bietului om de afaceri, a carui familie (o nevasta extaziata de aceasta intamplare, un fiu care vrea sa vada lumea ca fotograf, o fata care vrea sa se marite pe ascuns si o matusa cam nebuna) abia daca mai are acces in locuinta.

Whiteside nu se afla aici de unul singur – are o secretara personala, Maggie (Bette Davis), care a lucrat cu el vreme de zece ani, o asistenta medicala victimizata de replicile acide, iar pe parcurs Sheridan aduce in casa orice crede el ca ar fi de cuviinta (sau dimpotriva, de necuviinta).

Personajul lui Bette Davis nu este totusi unul prea grozav conturat. La prima vedere este singura persoana care il poate tine pe Whiteside in frau, Maggie se indragosteste insa imediat de un ziarist/scenarist local, un individ aratos si usor naiv. Maggie face greseala de a ii spune lui Sheridan ca planuieste sa se marite si sa renunte la postul de secretara. Whiteside nascoceste imediat un plan pentru a nu o pierde pe Maggie – o cheama in oras pe Lorraine (Ann Sheridan), o actrita vanitoasa, pentru a-l fermeca pe bietul scenarist.

Lucrurile incep sa iasa de sub control in ajunul Craciunului – Whiteside tine un program radiofonic chiar acolo in living, in timp ce Maggie si Lorraine se calca pe coada si isi arata coltii. Alte elemente includ un doctor cu un manuscris enorm, un card de pinguini, un individ dement, un cor bisericesc si un sarcofag egiptean.

The Man Who Came to Dinner este o farsa de sarbatori, cu replici usturatoare si momente zapacite, care merita incercata macar o data, in ciuda unor detalii invechite.

Alin

4 thoughts on “A Christmas Special – Part 2”

 1. ajuta-ma cu o parere : sa ma informez inainte cine a fost Woollcott sau mai intai sa vad filmul?
  Ordinea criteriilor pentru mine este :
  farmecul si abia apoi intelegerea. (ceea ce spune totul despre mine). 🙂
  La o adica, pentru intelegere, il pot revedea. Rezist bine la vechituri oricum. 🙂

 2. not really. Alexander Woolcott a fost un critic/comentator/socialit, ca si protagonistul filmului.

  poti sa citesti despre el pe wikipedia, insa nu cred ca are vreo importanta ce a facut woolcott in vremea lui. ideea e ca persoanele care vedeau filmul acum 65-70 de ani probabil recunosteau in whiteside ceva din personalitatea lui woolcott.

 3. am inteles. Oricum, mie mi se par destul de importante detaliile astea, fiindca nu prinzi toate sensurile unei opere pana nu-i cunosti contextul. Chit ca asta consuma mai mult timp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s