A Christmas Special – Part 3

We’re No Angels (1955)

O poveste de Craciun ar trebui sa aiba in esenta doua lucruri – zapada si o anumita doza de fantezie. We’re No Angels duce lipsa primului element insa compenseaza prin celalalt, iar rezultatul este o comedie plina de sarm.

Cum ar arata Craciunul pe o insula tropicala? Avem ocazia de a vedea asta prin ochii a trei detinuti – Joseph, Albert si Jules, care insa si-ar dori sa fie undeva cat mai departe de Devil’s Island. Evadati din penitenciar, cei trei planuiesc sa ajunga pe singura barca ancorata in golf. Pentru asta au nevoie pasapoarte si o deghizare, asa ca intra intr-un magazin numai bun de jefuit, cu pretextul de a repara acoperisul.

In urmatoarele zece minute ii vedem pe Joseph (Humphrey Bogart), Albert (Aldo Ray) si Jules (Peter Ustinov) in rol de voyeuri, caci de pe acoperis au ocazia de a vedea detalii intime din viata familiei Ducotel, cei care au grija de magazin.
Problemele acestora par sa fie cel putin la fel de mari, iar concluzia lui Joseph este ca sunt prizonieri ca si ei. Asa ca cei trei detinuti fac uz de ‘aptitudini’ pentru a ajuta familia Ducotel, in prima faza cu pregatirile de Craciun, apoi cu problemele magazinului.

Bogie este un fost falsificator care ar putea sa vanda ochelari de vedere unui orb, Ustinov are un talent (pur si simplu mortal) pentru a deschide orice forma de incuietoare printr-o simpla atingere, iar Ray…sa spunem ca Ray face intr-adevar o performanta in rol de sociopat cu aspect brutal, aer usor naiv si inima de aur (si cu un animal de companie neconventional). Niciunul nu incearca sa para altfel decat ar fi si isi recunosc deschis pacatele pentru care au ajuns pe insula, asa ca ii putem numi criminali onesti.

Michael Curtiz a facut o treaba excelenta dand filmului un aspect sarmant, inteligent si amuzant. Bogart, Ustinov si Ray se completeaza reciproc si creeaza o legatura comedica puternica intre personaje prin dialoguri (iar comentariile singulare date in special de Ustinov sunt grozave – “People like that, how can you cut their throats?”). Cine ar fi crezut, trei detinuti in rol de ingeri pazitori, pe care nu ii putem privi fara un zambet pe buze. Nu stiu daca altii puteau fi la fel de convingatori.

Alin

2 thoughts on “A Christmas Special – Part 3”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s