A Christmas Special – Part 4

Joyeux Noël (2005)

Iata o relatare mai mult sau mai putin fidela a evenimentelor primului Craciun din perioada Primului Razboi Mondial, atunci cand a avut loc o incetare neoficiala a ostilitatilor. Filmul este vazut din perspectivele a catorva personaje – doi frati din Scotia, un tenor german (Beno Furmann) si o soprana (Diane Kruger), un preot scotian si trei locotenenti – unul german, unul francez si unul scotian.

Aceste naratiuni sunt mai degraba o serie de fragmente pana in noaptea de Craciun, atunci cand, in maniera simpla a unei parabole, soldatii realizeaza ca se afla in pragul unei sarbatori sfinte.
Trebuie sa spun ca m-am simtit impresionat de momentul in care incepe sa se auda muzica din fiecare parte a frontului, apoi, incet incet, aceasta muzica se transforma si devine una singura.

Cred ca unii ar spune despre film ca afiseaza prea ostentativ steagul pacii sau ca este prea sentimental, insa cred ca se omite ideea ca acele momente in care cele trei armate se apropie una de cealalta prin ‘no man’s land‘ vorbesc despre magie, o magie simpla a Craciunului si despre puterea pe care o poate avea muzica in inimile oamenilor (a nu se intelege insa ca filmul ar fi un musical. Nu este.)

Nu cred ca acest film ar trebui comparat cu alte productii care portretizeaza acest razboi (gen Paths of Glory sau All Quiet on the Western Front), este mai degraba un film despre o sarbatoare decat un manifest anti-razboi. La final viata trebuie sa mearga mai departe, iar datoria trebuie sa ia locul unor sentimente mai bune. Soldatii celor doua parti sunt apostrofati in diverse moduri de catre superiori din pricina zvonurilor referitoare la aceasta incetare a ostilitatilor.
In realitate aceste momente au fost intr-adevar spontane si au avut loc in mai multe zone de pe front, dar nu cred ca soldatii au fost disciplinati pe acest motiv.

Am citit undeva relatarea unui soldat britanic (desi nu pot sa spun de unde pentru ca nu imi amintesc) referitoare la dimineata de Craciun, 1914. Oamenii au inceput sa iasa din transee, fermecati de linistea generata de lipsa artileriei. Soldatii englezi si germani s-au apropiat unii de altii si au inceput sa faca mici schimburi si sa discute. Naratorul acestei relatari povesteste ca in discutia sa cu un soldat german a intrebat pentru ce lupta nemtii si a fost uimit de convingerea soldatului ca lupta pentru libertatea Imperiului German si a fiecarui locuitor din patrie.

Joyeux Noël este un film inspirat de aceste evenimente si nu unul care le re-creeaza. Regizorul Christian Carion a dat viata unei povesti de Craciun care merita intr-adevar vizionata.

Alin

One thought on “A Christmas Special – Part 4”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s