A Christmas Special – Part 6

Holiday Affair (1949)

Cand am vazut aceasta imagine promotionala cu Bob Mitchum avand un maldar de cadouri in brate si o privire de Mos Craciun distrat mi-am dat seama ca trebuie sa vad Holiday Affair. Nu cred ca cineva ar trebui sa se astepte la o poveste fenomenala, insa acest film  ar trebui sa reprezinte un model pentru comediile romantico-sentimentale care inunda piata in ziua de azi.

Adaptat dupa o povestire intitulata Christmas Gift (titlu care probabil s-ar fi potrivit mai bine si in acest caz), Holiday Affair este un film despre un trenulet si influenta pe care o poate avea acest cadou intr-un triunghi amoros cat se poate de clasic.
Connie Ennis (Janet Leigh) este un ‘comparative shopper’ – nu stiu exact cum s-ar traduce termenul; pe scurt – este angajata de un magazin pentru a achizitiona, apoi returna diverse obiecte din alte magazine in vederea stabilirii pretului pietei – un fel de spionaj comercial. Steve Mason (Robert Mitchum) este vanzator la raionul de jucarii de unde Connie achizitioneaza un trenulet electric, insa este concediat a doua zi din cauza domnisoarei Ennis.

Intre timp aflam ceva mai multe detalii despre cei doi – Connie are un fiu de 6 ani (Timmy) si un logodnic (Wendell Corey) in privinta caruia nu se poate decide daca sa ii accepte propunerile de casatorie. Undeva la polul opus, Mason este un singuratic care trece de la o slujba la alta in ideea de a strange suficienti bani pentru a-si implini visul – acela de a construi iahturi.
Ramas deci fara slujba, Mason se ofera sa o ajute pe domnisoara Ennis si, printr-o intamplare nefericita, ajunge sa il cunoasca pe logodnicul evident nemultumit. Inainte de a iesi insa din viata domnisoarei Ennis, Mason are o discutie cu Timmy, iar in dimineata de Craciun, pustiul descopera ca a primit trenuletul care fusese returnat la magazin.

Gestul sau de bunatate il lasa pe Mason lefter, iar povestea evolueaza incet catre un final usor de ghicit, insa nu cred ca drumul catre acea destinatie ii va lasa dezamagiti pe privitori.
Holiday Affair merge pe acel model al comediilor romantice cu un pic de prea mult sentimentalism pe alocuri, insa personajele sunt foarte usor de placut (Mitchum intra in rolul nomadului cu inima de aur la fel de usor cum a intrat in pielea lui Jeff Bailey in Out of the Past). Scenariul este axat mai mult pe dialoguri inteligente decat pe diverse forme de artificii romanticoase (asa cum vedem in alte filme), iar tema Craciunului se reflecta in micile gesturi de altruism.

Alin

One thought on “A Christmas Special – Part 6”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s