A Christmas Special – Part 7

Un conte de Noël (2008)

Dupa tot romantismul (mai mult sau mai putin autentic) din ultimele doua zile cred ca era momentul pentru ceva diferit, si iata ca am avut norocul sa descopar acest lucru in filmul lui Arnaud Desplechin.
Este dificil sa atribui Un conte de Noël unui singur gen – substratul este unul dramatic, personajele sunt usor tragice, iar intamplarile sunt uneori comice. Cred ca ar putea fi numit o cronica de familie; mi-a amintit oarecum de L’heure d’été – aceeasi senzatie generata de o familie frantuzeasca numeroasa care se strange sub acelasi acoperis pentru un eveniment.

In acest caz, familia Vuillard se reuneste dupa aproximativ sase ani cu ocazia sarbatorilor de Craciun. Junon (Catherine Deneuve intr-un rol matriarhal) este figura centrala a acestei familii si motivul adevarat al acestei reuniuni, intrucat fusese diagnosticata cu o forma de cancer si are nevoie de un transplant de maduva osoasa din partea unei rude de sange.

Nu cred ca are rost sa povestesc prea mult; orice as spune despre film nu ar putea sa descrie experienta neobisnuita si volatila emotional a punerii acestor personaje in aceeasi scena. Fiecare membru al familiei este ‘defect’ in felul sau propriu, si in acelasi timp cu totii se aseamana printr-o atitudine degajata in ceea ce priveste viata si moartea.
Junon nu pare sa fie prea atasata emotional de cei trei copii (primul sau nascut murise la varsta de 6 ani de leucemie), iar acest lucru se rasfrange in personalitatea lor. Henri (Mathieu Almaric) a fost stigmatizat din copilarie, caci nu fusese un donator compatibil pentru fratele sau, iar la maturitate este o adevarata oaie neagra a familiei; singura fata – Elizabeth isi canalizeaza durerile si frustrarile atat interior cat si exterior (iar fiul ei, Paul, este cam instabil emotional); fratele cel mic – Ivan, pare sa fie cel mai pasiv, dar stilul echilibrat se datoreaza mai mult casatoriei sale cu Sylvia (Chiara Mastroianni). Cred ca cel mai simpatic personaj este batranul Abel Vuillard, cel care mentine cu adevarat familia reunita (si nu isi asuma niciodata meritul).

Povestile de familie au uneori tendinta de a cadea in melodrama ori de a avea personaje exagerate in vreun anume fel. Arnaud Desplechin a creat insa un grup de personaje palpabile, ce isi cunosc limitarile sau defectele, care gresesc sau au momente de nebunie si care sunt disfunctionale – insa par autentice.
Regizorul are un ochi foarte bun pentru detalii, iar aici ar fi prea multe de spus – de la referinte pentru alte filme (Funny Face, The Ten Commandments), pana la idei mai subtile (Ivan s-a insurat cu o fata foarte similara cu mama, iar rolul este interpretat de Chiara Mastroianni, fata Catherinei).
Daca ar fi sa critic ceva la adresa filmului ar fi in referire la stilul cinematografic – tipic frantuzesc, dar care in unele momente pare sa dea senzatia ca vezi un trailer pentru film decat un film in sine.

Un conte de Noël este o experienta extrem de interesanta si l-as recomanda drept un cadou pentru sine in perioada de dupa sarbatori.

Alin

2 thoughts on “A Christmas Special – Part 7”

  1. Ah, exact stilul cinematografic specific franţuzesc e cel care mă atrage cel mai tare când e vorba de filme franţuzeşti 😀 Un cont de Noel este deja pe listă şi gata de vizionat, sper să reuşesc curând 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s