A Christmas Special – Part 11

The Bishop’s Wife (1947)

Iata ca am intrat pe ultima suta de metri, iar ultimele patru titluri ramase pe aceasta lista intra in categoria filmelor fantastice (fantasy).
In The Bishop’s Wife, Cary Grant ia forma unui inger (la propriu) trimis pentru a ajuta un episcop sa inteleaga care sunt lucrurile importante din viata.
Henry Brougham (David Niven) este un episcop care lucreaza de luni de zile la planurile pentru o noua catedrala. In tot acest timp incearca sa obtina fondurile necesare prin ajutorul unei vaduve bogate. Lucrurile nu merg insa prea bine pentru familia Brougham – in timp ce Henry nu vede altceva in afara problemelor generate de catedrala, Julia (Loretta Young) se simte tot mai instrainata de sotul ei (tipic).

In scena intra Dudley ca un raspuns catre rugaciunile lui Henry, si ii dezvaluie doar acestuia originile sale. In scurt timp insa, Henry este singurul care incepe sa il vada pe ingerul Cary Grant ca o povara mai degraba decat o binecuvantare.

Este genul de poveste care a mai fost spusa si cu alte ocazii si probabil va mai aparea, sub o forma sau alta. Puterea acestui film sta insa in performantele actorilor, si nu cred ca exagerez cu nimic aici.
Cary Grant ca inger este poate unul dintre cele mai memorabile roluri ale sale. Prezenta sa intregeste cadrele – daca putem spune asa, iar asta se reflecta pe chipurile oamenilor din jur. Loretta Young pare initial cam bidimensionala, dar se schimba in bine pe parcurs. Tot aici trebuie sa mentionez personajele secundare – angajatii din casa episcopului, sau profesorul lipsit de inspiratie (Monty Wooley – nimeni altul decat protagonistul din The Man Who Came to Dinner).
La final, David Niven este probabil chiar mai convingator decat Grant in rolul sau. Niven pune pe chipul episcopului cantitatile potrivite de nesiguranta si cinism ale omului care si-a pierdut credinta.

The Bishop’s Wife este un film care a avut mult de suferit in productie. Producatorul a fost un fel de tartor, la un moment dat a schimbat regizorul si pe actrita care interpreta rolul Juliei, Loretta Young fiind o varianta de ultim moment a lui Henry Koster, al doilea regizor.
In prima varianta, Grant interpreta rolul episcopului, iar Niven pe cel al ingerului, si trebuie apreciata decizia noului regizor de a inversa aceste roluri. Zambetul de rechin si privirile inocente ale lui Grant impresioneaza toate persoanele de sex feminin si il scot din sarite pe Niven, care isi interiorizeaza aversiunea fata de inger, dar lasa suficient de ghicit pentru privitori.

Merita spus ca acest film are un aer sofisticat, in ciuda nevoii Hollywoodiene de a schematiza personajele si a le reda in acel happy-end clasic. Mesajul filmului coincide, pe de o parte, cu lectia invatata de episcop, si pe de alta parte, aminteste ca nu trebuie sa fim ingeri pentru a fi la fel de sarmanti ca si Cary Grant…adica, nu trebuie sa fim Cary Grant ca sa ne purtam ingereste unii cu…Am uitat ce vroiam sa spun.

Alin

One thought on “A Christmas Special – Part 11”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s