A Christmas Special – Part 12

The Nightmare Before Christmas (1993)

Ma uit pe lista de filme regizate de Tim Burton si imi dau seama ca mi-au placut doar vreo doua titluri de aici (unul din ele fiind Corpse Bride), asa ca nu prea inteleg de ce ar spune unii despre el ca ar fi un geniu. Mi se pare tipul regizorului care foloseste in mod obsesiv ideile, atmosfera si actorii (Corpse Bride fiind chiar un exemplu bun in acest sens).
The Nightmare Before Christmas este realizat dupa o poveste nascocita de Burton, si chiar daca filmul este regizat de Henry Selick, atmosfera si viziunea il reprezinta in totalitate pe Tim Burton.

Este genul de concept care deschide foarte multe posibilitati din punct de vedere creativ, iar aici este intr-adevar meritul lui Burton.
Naratiunea porneste in ciudatul oras Halloweentown, unde Jack Skellington si toti ceilalti locuitori sarbatoresc inca un Halloween ‘grotesc’. Creaturile din Halloweentown sunt cat se poate de variate – un primar care arata ca o jucarie stricata, o trupa de zombii-cantareti de jazz, vampiri-tenori, un varcolac, o tipa creata in maniera Frankenstein de catre un om de stiinta nebun si asa mai departe.

Desi ‘petrecerea’ este un succes (ca in fiecare an), Jack s-a cam saturat de aceleasi idei repetitive. El are insa norocul de a da peste un alt orasel, numit de aceasta data Christmastown. Jack este fascinat de aceasta lume diferita de a sa, si isi pune in gand sa explice ideea de Craciun locuitorilor din Halloweentown.

Jack intelege feelingul Craciunului pentru ca a vizitat Christmastown, insa nu pricepe prea bine conceptul, iar incercarile sale de a il explica pentru ceilalti dau gres (de exemplu, in loc de Santa Claus el spune Sandy Claws). Toate creaturile din Halloweentown sunt entuziasmate de acest Craciun, iar Jack vrea sa faca o astfel de sarbatoare si in orasul sau.

Incepe un proces simpatic de demistificare a Craciunului, in care Jack se straduieste sa gaseasca o formula matematica pentru a explica si copia sentimentul acestei sarbatori.
Dupa cum spuneam anterior, conceptul de a combina Halloween-ul cu Craciunul deschide foarte multe posibilitati – de exemplu, in ideea de a replica sarbatoarea, Jack invata trupa de jazz ritmul de la Jingle Bells, ritm care suna pentru ei ca un mars funebru.

Am ramas insa cu senzatia ca la un moment dat se deviaza de la ideea originala. Jack se imbraca in Mos Craciun si pleaca in lumea larga pentru a imparti un Craciun cu iz de Halloween, iar la final trebuie sa il salveze pe adevaratul Mos Craciun. Pana in acel moment in universul filmului existau decat orasul Halloween-ului si orasul Craciunului si cred ca sfarsitul ar fi fost la fel de simpatic daca Jack nu trebuia sa salveze Craciunul pentru toata lumea.

Chiar si asa, rezultatul final este un film extrem de bine realizat, atat conceptual cat si vizual. Desi a aparut in 1993, The Nightmare Before Christmas este deja un clasic de Craciun.

Alin

One thought on “A Christmas Special – Part 12”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s