Separate Tables (1958)

Ce e cu britanicii si pensiunile de la tara? Nu stiu daca o fi sportul lor preferat dincolo de fotbal sau cricket, insa micro-universul unui hotel reprezinta de multe ori ideea de baza pentru cate o piesa.
Separate Tables portretizeaza vietile unor personaje care traiesc intr-o pensiune din Bournemouth. Mai mult, in stil pur britanic, personajele par la prima vedere niste stereotipuri. Avem doua batrane care devoreaza orice barfa legata de ceilalti rezidenti, un profesor pasionat de scorul de cricket de prin ziare, un maior care vorbeste in cele mai amuzante expresii (Cherry-bye!), doi indragostiti carora nu prea le pasa de ceilalti.

Pe langa aceste personaje se afla si John Malcolm (Burt Lancaster), un individ care trebuie sa infrunte motivul pentru care se ‘ascunde’ in aceasta pensiune – fosta sotie (Rita Hayworth), cea care ii face o vizita pentru a se apropia din nou de el.

In mod curios, cel care pare sa fie stereotipul clasic, maiorul Angus Pollock (David Niven), se dovedeste a fi poate cel mai interesant personaj. In locul veteranului de razboi ciudat dar amiabil, la a doua privire dam peste un personaj ceva mai obscur, iar o situatie care apare si in ziar dezvaluie faptul ca maiorul nu este tocmai cine pretinde a fi.
David Niven este probabil unul dintre actorii britanici care nu au primit suficiente roluri pe masura talentului lor. Niven a primit Oscarul pentru acest film; cu o prezenta pe ecran de aproximativ 16 minute, este cea mai ‘scurta’ reprezentatie care a primit Oscarul pentru rol principal. Meritat, in opinia mea, desi anul 1958 a oferit si alte performante (Vertigo, Touch of Evil, Cat on a Hot Tin Roof, The Defiant Ones, The Big Country).

Separate Tables este un studiu de caz pe seama acestor rezidenti, iar titlul care propune initial aranjamentul salii de mese a pensiunii capata la final un inteles mai profund.

Alin

One thought on “Separate Tables (1958)”

  1. Ce recomandări faine ai. Te-am zărit pe Polimedia şi astfel am văzut că mă ai în blogroll. Mulţumesc, o să te trec şi eu, căci îmi place ceea ce prezinţi. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s