The Hill (1965)

Desertul Libiei, o tabara disciplinara britanica in perioada celui de-al Doilea Razboi mondial. Soldatii sunt ‘reeducati’ sub comanda RSM Wilson si a sergentilor sai; una dintre metode implica escaladarea unei coline artificiale aflata chiar in mijlocul taberei. Intr-o zi sosesc cinci prizonieri ce vor avea de trecut prin calvarul oferit de ofiteri.

The Hill face parte din acea categorie de filme usor de trecut cu vederea. Poate si din cauza unei campanii oribile de marketing in perioada lansarii, pelicula a iesit destul de repede din memorie, fiind regasita mai degraba in pagina de istorie a filmelor despre razboi. The Hill este insa un film de razboi la fel de mult precum The Great Escape, spre exemplu.
Un detaliu pentru care filmul a fost ‘taxat’ in 1965 a fost prezenta lui Sean Connery in rol central. Dupa trei filme cu James Bond, Connery era cel mai bine cotat actor de box office la mijlocul anilor ’60, si considerat de multi doar un actor comercial. Cat de nedrept, avand in vedere performanta pe care o ofera in acest film.

In spatele reprezentatiilor oferite de actorii acestui film se afla insa Sidney Lumet. Am citit cateva remarci legate de faptul ca Lumet, un regizor american, a redat atat de bine o poveste pur britanica. Mi se pare mult mai importanta cinematografia realizata de el – cadrele largi si de lunga durata completeaza extrem de bine o poveste care se concentreaza pe o vedere generala a personajelor. The Hill este in esenta un ‘character study‘ de ansamblu, nu se focalizeaza pe un singur personaj, asa cum s-ar parea din prima scena intre sergentul major si Connery. Ceva mai subtil, filmul arunca o privire asupra claselor sociale in contextul in care Marea Britanie isi pierde statutul de Imperiu – sergentul este cel care isi administreaza tabara precum un mic imperiu, pe care il vede prabusindu-se in timp ce tine la respectarea stricta a regulamentului; Connery este tipul ceva mai obiectiv, care vede ca lumea s-a schimbat in acest razboi.
Ar fi destule lucruri de spus si despre celelalte personaje, insa cred ca ar fi oarecum de prisos fara sa povestesc desfasurarea actiunii.

Dintre atatea filme excelent regizate de Sidney Lumet mi-ar fi greu sa aleg unul anume, insa The Hill se afla printre cele mai bune lucrari ale sale.

Alin

One thought on “The Hill (1965)”

  1. nu cred ca iti dai seama de impact, dar e a doua oara cand imi trec pe lista must see (care nu e deloc ampla) un film aparent de razboi. Si ambele filme de genul asta sunt in urma recenziilor tale. Asta la mine spune totul. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s