The Fighter (2010)

Zilele trecute au fost The Golden Globes, si desi nu prea m-au interesat, am observat ca The Fighter a avut o serie intreaga de nominalizari. Asa ca m-am uitat, mi-a placut, dar tot nu am inteles pentru ce a primit atatea nominalizari.

The Fighter spune povestea adevarata a lui Micky Ward (Mark Wahlberg) si drumul sau catre titlul de campion mondial de categorie usoara.
Deci, un atlet/sportiv care trece peste toate problemele de viata/ghinioane/probleme cauzate de familie si munceste pe branci ca sa aiba succes intr-o cariera profesionista. Pe drum se indragosteste de o tipa care s-a subestimat toata viata, iar din aceasta relatie castiga increderea si puterea necesara pentru victorie.
Unde am mai auzit asta? Pai, cam prin toate filmele de acest gen. Filmul trateaza si alte subiecte, devenind mai complex de atat? Da. Mi-a placut? Sigur, de ce nu.

Dar la final am ramas totusi cu intrebarea: este The Fighter totusi o poveste care trebuia spusa?
Pana la urma orice poveste este interesanta daca o spui cum trebuie, insa ceea ce ar fi trebuit sa diferentieze acest film de alte drame similare este studiul asupra familiei disfunctionale a lui Ward. Iar aici pe mine ma pierde, caci familia nebuna in care a crescut Micky Ward este neinteresanta pentru mine.

Sigur, reprezinta un element important in dezvoltarea unei simpatii fata de personajul principal. Mama lui Ward este in prima instanta managerul sau, antrenorul si fratele vitreg al lui Ward – Dickie Eklund (Christian Bale) este un fost boxer, iar cele sase surori sunt efectiv genul de persoane care stau pe aceeasi canapea si isi arunca una alteia injuraturi monosilabice in lipsa unor activitati mai interesante. Dickie este cel care a iesit rapid din lumea boxului din cauza drogurilor, iar victoria sa impotriva lui Sugar Ray Leonard este singura mandrie a familiei si a orasului in care traiesc. Deci Micky Ward este cel care nu a primit niciodata o sansa in viata. Este genul de poveste care l-ar face si pe Jack Nicholson sa planga.

In mod curios, elementele din poveste care m-au atras cel mai mult au fost luptele in sine. Toata lumea vrea ca Rocky sa castige, nu? Mi-a placut si ideea documentarului despre Dickie Eklund. Dickie are impresia ca cei de la HBO fac un documentar despre foste glorii ale boxului, asa ca accepta sa fie filmat peste tot de o echipa de cameramani. In noaptea lansarii filmului la televizor, Eklund realizeaza ca documentarul este despre impactul pe care il au drogurile asupra vietii sale. Mi-ar fi placut sa vad influentele acestui ‘documentar’ dezastruos asupra familiei, insa pare sa nu fi avut vreo consecinta dincolo de socul initial.

Am stabilit deci ca Ward traieste in umbra unui frate care dezamageste pe toata lumea, iar ca familia lui se incadreaza in categoria ‘trailer trash‘. Pana si prietena lui (Amy Adams) e un fel de trailer trash – lucreaza ca o chelnerita pentru ca ii place sa bea si nu se sfieste sa se traga de par cu surorile lui Micky.

Atunci de ce este Micky Ward lipsit de defecte? Adica, este docil si timid, mai ales cand se apropie pentru prima data de Amy Adams, si cred ca se enerveaza la un moment dat, dar cam atat.
A nu se intelege gresit, cred ca Marky Mark a intrat bine in pielea acestui personaj si l-a facut simpatic pentru audienta. Dar e atat de simpatic incat daca l-am suna in cazul unei rapiri teroriste, ar veni sa ne ajute fiindca singura problema a lui este sa isi depaseasca conditia.
Nu am de unde sa stiu cum o fi Micky Ward – cel real, dar tind sa cred ca o familie disfunctionala si un frate care abuzeaza de droguri ca idol trebuie sa il fi afectat cumva mai mult decat la nivelul unei complex de invingator.

Pentru final am lasat cea mai discutata idee in legatura cu acest film, si anume interpretarea lui Christian Bale. A primit deja Golden Blobe si peste tot se vorbeste despre rolul impecabil pe care l-a facut si cat de mult s-a implicat pentru acest rol. Insa Christian Bale face asta de vreo 20 de ani. E un actor profesionist, bineinteles ca s-a implicat in rol si a fost cat se poate de convingator. Industria cinematografica a ajuns chiar atat de jos incat orice rol muncit cum trebuie este considerat unul fenomenal?
De fapt, nu cred ca trebuie sa raspund la intrebarea asta…

Alin

3 thoughts on “The Fighter (2010)”

  1. ce-i drept bale e deja manierist/machinist:P, asa cum e si colegu dicaprio par example, dar nah globurile inca balesc dupa temelii perfectioniste, poate ar trebui sa incerce un rol de travesti, dar stai aproape ca a facut asta in velvet goldmine 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s