Guinness, and make it a double!

Nu este prima data cand scriu despre Alec Guinness, insa atunci cand e vorba de un actor atat de versatil nu cred ca ar fi posibil sa spui prea mult. Cel mai mult imi plac comediile sale din anii ’50 – rolurile pe care le interpreteaza sunt atat de variate incat atribuirea lor unui singur gen cinematografic pare o subestimare.

The Horse’s Mouth
In 1958, Guinness a lucrat ca scenarist si actor pentru adaptarea romanului cu acelasi nume, scris de Joyce Cary.
The Horse’s Mouth exploreaza lumea bizara a lui Gulley Jimson, pictor, geniu, mizantrop care nu crede in meseria de artist, dar care trebuie sa creeze in continuare.
Gulley iese din inchisoare (unde a stat probabil din cauza unor amenintari la adresa unui milionar care se afla in posesia celor mai bune picturi ale sale), se loveste de un tanar ‘artist’ obsedat sa il ajute, ii cere gardianului sa il primeasca inapoi la racoare, apoi ii reproseaza tanarului “Now see what you’ve done. Got me locked out for life.”

Rautacios si ursuz, dar cu o viziune clara asupra creatiei sale, Gulley are nevoie de fonduri pentru a picta, asa ca ar incerca orice – de la vizitarea fostei neveste pentru a-si lua inapoi operele, pana la a picta peretele din apartamentul unor bogatani.
Un umor tipic britanic, acid dar cu un substrat serios in privinta vietii creative, personajul lui Guinness este genial in acest sens. Problema filmului este legata insa de scenariu; desi eram pe jos de ras dupa nici zece minute, scenariul filmului nu ii da foarte multe de facut lui Gulley Jimson; scenele sunt oarecum fragmentare, iar unele tind spre absurd (povestea picturii din apartamentul milionarilor plecati in vacanta).

The Horse’s Mouth ramane totusi o comedie minunata, inteligenta si plina de sarm. Atentie insa la peretii goi din apartament dupa ce vizionati acest film.

Our man in Havana
Regizorul Carol Reed si compania au turnat acest film in Havana, la cateva luni dupa revolutia lui Fidel Castro din 1959.

Spre deosebire de Horse’s Mouth, Guinness interpreteaza aici rolul unui tip obisnuit, rezervat. Our man in Havana este o farsa despre spioni si spionaj, caci Jim Wormold este recrutat de un individ ciudat in slujba serviciilor secrete britanice.

Jim nu poate sari peste oferta monetara a serviciilor secrete din cauza fiicei sale – o tanara cam prostuta care nu refuza favorurile capitanului Segura, cel mai temut om de pe insula. Wormold este insa doar un vanzator de aspiratoare si nu are nici cea mai mica idee despre ce ar trebui sa faca un spion. Asa ca inventeaza tot felul de informatori, contacte, baze secrete si situatii fantastice, iar problemele reale incep sa il urmareasca pe Jim.

Our man in Havana este un film ceva mai ‘light’, insa merita vazut pentru cadre si pentru reprezentatiile actorilor – chiar daca, in acest caz, Guinness a fost nemultumit de rezultat fiindca nu a fost lasat sa isi interpreteze personajul asa cum si-ar fi dorit.
Si sa nu uitam, Fidel Castro approves of this movie.

Maureen O’Hara, El Presidente si Alec Guinness

Alin

2 thoughts on “Guinness, and make it a double!”

  1. presupun ca e dupa cartea lui Greene, nu am citit-o inca, dar e una din poftele de pe lista mea, Greene e un scriitor absolut aparte. Deci in mod normal dupa carte mi-ar placea sa vad si filmul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s