Atatea inceputuri

Jon McGregor este un tip din Bermuda care a scris pana acum trei carti, a doua sa publicatie fiind intitulata So Many Ways to Begin.

Prezentarile acestui roman se refera invariabil la faptul ca protagonistul, David Carter, afla printr-o intamplare despre faptul ca fusese adoptat, motiv pentru care porneste in cautarea mamei adevarate. Din fericire romanul nu este chiar atat de bidimensional. Autorul creeaza mai degraba o cronica a protagonistului sau si nu se plafoneaza pe o singura idee.

Ba mai mult, David Carter este un personaj minutios prezentat; pasiunea sa pentru istorie va avea de multe ori repercursiuni in viata sa de zi cu zi. Problemele si trairile sale par autentice, iar David devine si ramane un personaj interesant, cu toate ca are o serie de reactii ciudate in legatura cu aflarea adoptiei mentionate anterior.
Nu m-au impresionat insa atat de mult personajele feminine; am ramas cu senzatia ca Jon McGregor are tendinta de a crea personaje feminine vulnerabile, din varii motive.

Ceea ce mi-a placut insa la Atatea inceputuri este stilul. Scriitura lui McGregor este placuta, desi poate ca nu este tocmai spectaculoasa. Mi-au placut titlurile de capitole, care mentioneaza cate un obiect, precum si localizarea acestora in timp, trecerile de la o perioada la alta sau perspectiva cat se poate de vizuala a istoriei pe care o traieste David.

Alin

One thought on “Atatea inceputuri”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s